Crna Gora

Crna Gora je zasigurno jedna od najzanimljivijih turističkih tačaka na svijetu. Iako pokriva svega oko 14.000 km2 i ima tek oko 670.000 stanovnika, njen doprinos svjetskoj kulturnoj baštini utoliko je i veći.

Mediteranska građevina koju karakteriše Stari grad, najljepša je u Budvi, Kotoru i Herceg Novom, koji Crnu Goru stavljaju na kartu centara sa vrijednijim kulturnim i religijskim spomenicima.

Jadransko more je jedno od najčistijih i najprozirnijih na svijetu, čija flora i fauna može biti samo još jedna u nizu pozivnica. Jadran krije i čuva mnoge tajne i uspomene. 

Najtopliji Jadranski grad Ulcinj je srednjevjekovno utvrđenje koga okružuju mnoge romantične legende i priče o ljudima koji su ga posjećivali, branili i osvajali.

Bar, centar rane srednjevjekovne kulture, i najveća luka u ovom dijelu Jadrana. Stari dio grada biser je Crne Gore, i mjesto je koje morate posjetiti da biste u potpunosti osjetili atmosferu prošlih vremena koja se očuvala i danas.

Budva, koja svojom rivijerom spada u red najljepših mediteranskih turističkih centara, danas je biser na Jadranskoj obali. Grad hotel Sveti Stefan, ostrvo turistički kompleks Sveti Nikola, popularno nazvan Havaji, uz dvije i po hiljade godina staru istoriju grada prava su obilježija Budvanske rivijere koju karakterišu godišnje temperature jednake onima na francuskoj i italijanskoj rivijeri.

Kotor, grad pod zaštitom UNESCO-a, danas spada u red najposjećeniji Jadranskih naselja i gotovo je neizostavan dio bilo kakvog programa mediteranskog krstarenja. Izvrsna arhitektura, mnoštvo građevina gotskog, romanskog, renesansnog i baroknog stila čine ga najinteresantnijim gradom na istočnoj Jadranskoj obali. 

Herceg Novi, najsjeverniji crnogorski Jadranski grad, stepenasto izdignut iznad predivnog ulaza u Bokokotorski zaliv, pamti španske, francuske, austro-ugarske, otomanske i mletačke imperije, pa se uticaj svih ovih civilizacija i danas osjeća u kulturi Herceg Novog; ovo je grad sa 300 sunčanih dana u godini, sa srednjom godišnjom temperaturom od 16,2 C°, i maslinjacima koje možete pronaći na 520m nadmorske visine.

No, iako je najeksponiranija i za ljetnji turizam najinteresantnija, crnogorska obala je samo jedan dio onoga što Crna Gora može ponuditi turistima, avanturistima i istraživačima. Tek kada se zađe iza uskog primorskog pojasa nad kojim se uzdižu Lovćen, Orjen i Rumija, počinje put upoznavanja drugog dijela Crne Gore.

Crnogorski sjever bogat vazdušnim banjama i ljekovitim biljem, danas je malo ostrvo Evrope koje će vam poslužiti i kao utočište u zdrav i prirodan život i koji će vam vratiti snagu svježinom koju donosi priroda i toplinom kojom odišu ljudi kao nigdje na svijetu.
Sjever Crne Gore je bogat planinama, ima prelijepe i netaknute nacionalne parkove (Durmitor, Biogradska gora, Skadarko jezero), kanjone (Tara, Nevidio), i mnoštvo rijeka, jezera i skrivenih dragulja koji prosto vape za istraživanjem i posjetiocima.

Crna Gora vas čeka da je istražite i osjetite njene čari koje nesebično pruža.